6.6 Programma Omgevingswet
Om het proces van initiatief - als dat bij de intaketafel als kansrijk is beoordeeld - tot aanvraag van een vergunning soepel en snel te laten doorlopen zijn we gestart met een omgevingstafel, waarbij het initiatief wordt besproken met de initiatiefnemer, de specialisten en de betrokken ketenpartners zoals de brandweer, de omgevingsdienst, etc. Dit zogenoemde vooroverleg is noodzakelijk om het daadwerkelijke vergunningsproces binnen 8 weken af te handelen.
In samenwerking met alle Twentse gemeenten en de ketenpartners wordt een werkwijze ontwikkeld voor de behandeling van complexe initiatieven waarbij veel partijen betrokken zijn.
De verschillende trainingen in het kader van de Omgevingswet voor de medewerkers zijn gestart. Dit betreft zowel trainingen gericht op kennisoverdracht als trainingen gericht op samenwerking in de geest van de Omgevingswet.
Om op een veilige manier digitaal te kunnen samenwerken in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) zijn we met Twentse gemeenten en ketenpartners de samenwerkingsfunctionaliteit aan het testen.
De rijksregels die overkomen van het rijk naar de gemeente, de zgn. bruidsschat, zijn geanalyseerd en per thema (lucht, water, externe veiligheid, etc.) wordt beoordeeld of de rijksregels overgenomen worden of dat we onze eigen vastgestelde regels blijven hanteren. In het tweede kwartaal 2021 wordt u hieromtrent een voorstel voorgelegd.